UGC NET GEOGRAPHY PRACTICE SET- 17

UGC NET GEOGRAPHY PRACTICE SET- 17



1. Landslides involve

(A) Downslope movement of individual rock blocks which is usually not perceptible.

(B) Rapid perceptible movement of relatively dry mass of earth debris or bed rock.

(C) Slow to very rapid movement of water saturated rock debris.

(D) Slow-flowing downslope masses of rock debris saturated with water.

Answer: (B)

2. Most of the details of our present topography belong to the



(A) Pre-Cambrian era

(B) Paleozoic era

(C) Mesozoic era

(D) Cenozoic era

Answer: (D)

3. Which among the following is one of the forces responsible for continental drift according to Wegner?

(A) Tidal force

(B) Convection currents



(C) Tensional force

(D) Compressional force

Answer: (A)

4. The valleys which drain in the same direction as the original consequent drainage but at the lower topographic levels and have developed with respect to new base levels are known as

(A) Resequent

(B) Obsequent

(C) Insequent

(D) Subsequent

Answer: (A)

5. One of the proponents of the turbidity current theory of the origin of submarine canyons was

(A) Daly

(B) Dana

(C) Salis

(D) Gregory



Answer: (A)

6. The temperature at which water vapours condense, is the

(A) Relative humidity

(B) Condensation point

(C) Dew point

(D) Evaporation point

Answer: (C)

7. Air movement in the troposphere is caused by

(A) Solar wind

(B) Convective current

(C) Gravitational force

(D) Air pressure

8. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The velocity of moving ice increases with steepness of slope of the area and thickness of glacial ice.

Reason (R): The velocity decreases to the sides owing to lesser depth of ice and friction against the valley walls and the bottom floor.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

9. Which one of the following statements about the polar jet stream is not true?

(A) It moves northwards during summer.



(B) It supplies energy to the circulation of surface storms.

(C) Its location roughly coincides with that of the polar front.

(D) Its velocity is greater during summer.

Answer: (D)

10. Who in census of India applied the ‘ternary diagram’ for the functional classification of towns in India?

(A) P. Padmanabha

(B) A.R. Nanda

(C) Ashok Mitra

(D) Chandrasekhar

Answer: (C)

11. Which of the following statements is not true about a State?

(A) It has a territorial base.

(B) It always has a social or cultural base.

(C) It claims internal sovereignty.

(D) It claims sovereignty in external relations.

Answer: (B)

12. Which of the following is not a topographic evidence of rejuvenation in landscape?

(A) Incised meanders

(B) Structural benches

(C) Paired valley terraces



(D) Multi-cyclic valley

Answer: (B)

13. The percentage of water vapour in the air in the tropical regions may be as high aswww.netugc.com

(A) 4 percent

(B) 10 percent

(C) 30 percent

(D) 50 percent

Answer: (A)

14. Who authored the book entitled ‘growth Pole and Growth Centres for Regional Economic Development in India’?

(A) Sen and Wanmali

(B) Sadasyuk and Sengupta

(C) Misra, Rao and Sundaram

(D) Rao and Sundaram

15. The habitat of the Toda tribe is

(A) Aravalli range

(B) Siwalik range

(C) Kaimur range

(D) Nilgiri hills

Answer: (D)



UGC NET GEOGRAPHY PRACTICE SET- 17 UGC NET GEOGRAPHY PRACTICE SET- 17 Reviewed by Scare on 10:47 AM Rating: 5
Powered by Blogger.